umrumdadegilgercekten
Member
Uyumak için başınızı yastığa koyduğunuzda kalp atışlarınızı duyuyor musunuz?? Bu durumu görmezden gelip, basit bir olay olarak değerlendiriyor olabilirsiniz. Ancak bu ses, sandığınızdan daha ciddi bir sağlık probleminin habercisi olabilir.
Cerrah Dr. Anthony Youn, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı:"Eğer ara sıra yan yattığınızda kalp atışlarınızı duyuyorsanız, büyük ihtimalle şah damarınız yastığınıza yaslanmıştır. Karotid arterler, kalbin ana kan damarlarından biridir ve boynun her iki yanında bulunarak başınıza, yüzünüze ve boynunuza kan sağlar."
Ancak Dr. Youn, bu durumun sürekli hale gelmesi halinde daha dikkatli olunması gerektiğini belirtiyor.
Uzmanlara göre, bu tür bir durum "nabız atan kulak çınlaması" olarak adlandırılıyor. Çoğunlukla iyi huylu olduğu belirtilen bu durum, bazen yüksek tansiyon, damar anomalileri veya kafein tüketimi gibi faktörlerle ilişkili olabiliyor.
Dr. Youn, "Bu çınlama, genellikle kalp atış hızınıza uyumlu şekilde ritmik bir ses olarak duyulur. Hızlı kan akışı, yavaş akıştan daha çok gürültü yapar ve bu da sesin daha belirgin hale gelmesine neden olabilir" dedi.
Artan kan akışı, hamilelik, aşırı egzersiz veya hipertiroidizm gibi durumlarda ortaya çıkabilir. Ancak Dr. Youn, bu belirtilerin ateroskleroz (atardamarların sertleşmesi) gibi daha ciddi durumlarla da ilişkili olabileceğini vurguluyor.Kulak zarının delinmesi sonucu oluşan işitme kaybı da vücut içindeki seslerin daha fark edilir hale gelmesine neden olabilir.
En endişe verici olasılıklardan biri, nabız atan kulak çınlamasının baş veya boyun bölgesindeki tümörlerin bir işareti olabilmesidir. Bu tümörler genellikle kanserli değildir; ancak anormal kan damarı oluşumuna yol açabilir.
Uzmanlar, herhangi bir endişe durumunda mutlaka doktora başvurulması gerektiğini söylüyor.
Ulusal Sağlık Hizmeti’ne (NHS) göre, tinnitus, dış kaynaklı olmayan çınlama, vızıltı veya tıslama sesleri duymayı tanımlayan bir durumdur. Bu seslerin şiddeti kişiden kişiye ve olaydan olaya değişiklik gösterebilir.